Bir Diğer Büyük Ada : KIBRIS
Sıcak yaz günlerinin tam ortasında yeni ayın ilk günündeyken ve bayram
tatili başlamış ben de Kıbrıs’tan yeni dönmüşken bloğun yeni konusu elbette
Kıbrıs olmalıydı.
Açıkçası çok eskiden Kıbrıs ile
ilgili tatiller duyar, görür gitmeyi de çok isterdim. Şimdi son aylarda
işim gereği sıklıkla gittiğim ada hakkında biraz olsun fikre sahip oldum ve
sizlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle bana Makedonya ( bizdeki adıyla) gibi arada kalmış bir ülke
Kıbrıs. Ne yazık ki kimliği yok. Ve şu efsane sandığımız Türkleri sevmiyorlar
kısmı doğru. Geçtiğimiz günlerde bizzat adalı bir taksiciyle uzunca sohbetim
sırasında ciddi bir tartışmanın sonucunu tatlıya bağlayarak olayı çözdüm. Neden
sevmiyorsunuz dedim , bana kendince
haklı nedenler söyledi. Adayı da ada halkını da huzursuz edeni, suretini değiştireni kim sever ki?
Ne diyebilirim. Kıbrıs halkı çok farklı şehirlerden gelmiş Türkler ve
başka ülkelerden de gelen çok çeşit uluslu bir ada. Dünya da güney Kıbrıs ın tanındığını
düşünürsek kuzey Kıbrıs ne yazık ki tanınmayan arafta bir bölge.
Bu hali elbette ülkenin ( bölge) gelişmesini de engelliyor.
Mesela en çok dikkatimi çeken şey tekstil vb nin çok pahalı ve
kalitesiz oluşu. Zaten alkol dışında herşey pahalı ve sahte. Gördüğünüz tüm
büyük markalar aslında sadece iyi birer kopya. Gösterişli oteller ( ki bence
değil) ve casinolar dışında adada gidilecek cafe , eğlence merkezi, restaurant
gibi yerler yok denecek kadar az. Olanlar da ne yazık ki kötü işletme kurbanı.
Şimdi hep kötü özelliklerinden bahsediyor gibi görünsem de gördüğüm ve
hissettiklerimi yazıyorum. Kıbrıs’a kimler gider ya da tercih eder? Açıkçası
ben değil. Deniz içinse bizim kıyılarımız daha güzel, otellerse çok daha
iyileri ya da lükslerine sahibiz. Yeme içme deseniz ne yazık ki o da değil.
Hellim peyniri bizde de bulunuyor. Doğası için desek hiç bir özelliği yok.
Kurumuş dağ taş geniş araziler ve her gördüğümde feci sinirlendiğim neden bu
arazileri yeşillendirmiyorlar diye söylendiğim bir doğa turisti çekmez.
Sadece iki özelliği ile gidilebilir ki o da bu özellikleri tercih
edenler için.
Birincisi casino hayatını isteyen ve tercih edenler için cennet Kıbrıs
, ikincisi ise yurtdışı için vizesi olmayan vize sorunu olanlar için kaçış
noktası.
Ha bir de kaçamak yapmak isteyen şu işadamları için de cennet olabilir
elbet. Ne de olsa alkol, casino ve her türlü imkanı kimselere görünmeden
yapabilirler.
Ama şimdi kalacak yer ve yapılacaklar önereceğim. Sadece merak edip
güzel bir tatil yapmak isteyenler için.
Konaklama:
* Lefkoşa (Ercan Havaalanı Da
Burada)
- Golden Tulip Otel
* Girne
-Merit Otel
- Malpas Hotel
- The Colony Hotel-
- Cratos Hotel
- Elexus Hotel
- Grand Pasha Otel
- Merit Otel
- Acapulco Resort
- The Savoy Ottoman Palace
* Gazi Magosa
- Salamis Hotel
* İskele
- Nuhun Gemisi Otel
Girne de Cratos ve Elexus
benim önerim olacak ama aslında tüm oteller güzel . sizlere yazdığım oteller 5
yıldızlı ve içlerinde zaten yok yok. Öyle ki otele girdiğiniz de şehire
çıkmıyorsunuz bile. Ama elbette gitmeli Girne
Kalesi ve limanını görmelisiniz.
Çarşısında dolaşmalı ve sizlerde neler hissettiniz benimle buraya yorum yazarak
paylaşmalısınız ki bakalım duygularımız aynı mı? Girne de mekan olarak çok
sevdiğim ama işletmesini çok çok zayıf bulduğum bir mekan var. Adı Ego. Eski bir Rum binası bahçeli ,
güzel mi güzel . Cafe bar olarak liman
dışındaki en güzel yer bence. Zaten sanırım başka bir yer de yok. Ancak
kesinlikle kişilikli bir dekorasyona ve hizmete girmeli.
Yemek için , deniz kenarında
oldukça güzel bir manzaraya sahip ve leziz yemekleri ile kaliteli hizmeti de
buluşturmuş bir mekan olan Eziç peanuts öncelikli önerim olacak.
İtalyan mutfağını sevenlere “I
Belli” ve “Cielo” önereceğim. Ancak
bir İtalyan adı koyarak ( ki okunuşu ve anlamını bile bilmeden neden konulur
hiç anlamam) aynı kalite ve hizmete ulaşmak mümkün olmuyor.
Cratos’un da deniz kenarında küçük limanında sıralanmış çok güzel restoranları
var. Özellikle meyhane tarzında balık keyfi yapmak isteyenlere öneririm. Adı
bile gitmek için sebep bence “MEYblu”
Ve Elexus içinde birbirinden farklı 7 restoran mevcut. Ama özellikle otelin bir başka özelliğinden
bahsetmek isterim ki sanırım Girne’nin en büyük sahiline ve beach ine sahip.
Nefis bir Mia beach club ı var. Kendinizi bambaşka bir dünyada hissedebilir
gündüz havuz ve plajından akşam bar ve
restoranına kadar canlı müzik ve ünlü dj ler ile eğlencenin başladığı yerde
tatil yapabilirsiniz. Otelin sloganı da böyle “ hikayenin başladığı yer”.
Ancak bu devasa büyüklükteki otelin bir kaç ay önce açıldığını ve hala
tamamlanmakta olduğunu da belirtmeliyim. Ama bu tamamlanma hiçbir hizmette
sorun yaşatmıyor ve size elbette hissettirmiyor.
Ulaşım
Bir çok hava yolu adaya uçuş sağlıyor. Ben tüm uçuşlarımı Atlas global
ile yaptım. Gayet memnun kaldım ki normal de thy ile uçarım.
Otellerin hepsinde ( bildiğim kadarı ile böyle) transfer hizmeti
mevcut. ( ya da casino ve özel müşterilere)
Şehir merkezinden otellere de ulaşımı sağlayabileceğiniz minibüsler
var. 2.5 ile 3.5 arası değişiyor. Elbette rent a car ve taxi leri de tercih
edebilirsiniz. Ancak araçlar bizdeki gibi değil direksiyonlar sağda, trafik
akışı da. Bu nedenle kazaya sebep olmamak için araç kiralamak öneri dışımda.
Taksiler ise kesinlikle korkunç bir fiyat tarifesi var. Her taksi
kafasına göre uyguluyor ve bu konuda yabancılara hiç iyi davranmıyorlar. (
Türklere)
Adada bir de benim gibi komik anlar yaşamanız çok olası. Mesela Girne –
Magosa otobüsünde bilet kontrolü yapan adam da dahil hiçbir Kıbrıslıyı
anlamadım. Anladıklarımda da çok zorlandım. Kendilerine özgü bir lehçeleri var.
J
Kıbrıs a özgü Hellim peyniri bol bol yiyin ve dönüşte almayı da
unutmayın. Bir de Türkiye’de olmayan ya da çok pahalı olan içkilerden de bol
bol depolayabilirsiniz. Atatürk uçuşlarında 5 lt valiz de geçebiliyor. Freeshop
tan da 3 lt alabiliyorsunuz. (8 lt taşıyabilirsiniz yani)
Görülecek yerler :
*Girne Kalesi Ve Batık Gemi
Müzesi
* Tarihi Girne Limanı
*Beşparmak Dağları
* Bellapais Manastırı Ve
Çevresi
* Buffavento Kalesi
* Archangelos Michael Kilisesi
Ve İkon Müzesi
* Sourp Magar Ermeni Manastırı
* Antik Lambousa Şehri – Lapta
* Pigadhes Tapınağı – Çamlıbel
* Barnabas Manastırı
*St. Mamas Kilisesi
* St. Hilarion Kalesi
* Salamis Antik Kenti
* Selimiye Camii ( St. Sophia
Katedrali )
* Soli Antik Kenti
Yeme – İçme
* Baf
sakızı ( günümüzde kullanımını yitirmiş olsa da çitlembik ağacının reçinesinden
yapılan ve Kıbrıs a özgü sarımsı beyaz bir
çiklettir.
* Fırın kebabı parçalar halinde
kesilmiş kuzu ya da oğlak etinden yapılan ve patatesle fırında pişirilen, süzme
yoğurt ve bulgur pilavı ile servis edilen adaya özgü kebap.
* Hellim peyniri : koyun ve ya keçi sütünden yapılan oldukça sert ve
lezzetli olan bu adaya özgü peynir aynı zamanda kızartılarak da tüketiliyor.
* Kıbrıs ekmek kadayıfı : Kıbrıs peynirlerinden nor peyniri, döğülmüş
badem ile ekmek kadayıfının içine konularak ,üzerine şerbet dökülüp kısık
ateşte pişiriliyor.
* Pirohu : Kıbrıs’a özgü bir başka hamur yemeği olan pirohu, içine nor
peyniri ve nane konmuş hamurun haşlanması ve üzerine de hellim rendelenmesiyle
yapılır, sıcak yenir.
* Kıbrıs patatesi ve Kolokas : dünyaca ünlü Kıbrıs patatesi lezzeti ile
Avrupa’da olduğu gibi İngiltere’de de en gözde patateslerden. Tavuk ve kuzu eti
ile yahni şeklinde pişirilen kolakasın küçüğüne de bullez deniliyor ve daha çok
kızartması yapılıyor.
* Mezeler : Rum kültüründen de etkilenmiş olan mezelerin , humus,
samarella , kızarmış hellim, çakıstes, dil, beyin, gabbar ve kereviz
turşusu gibi çeşitleri bulunuyor.
* Şeftali kebabı : Kıbrıs a özgü kebap çeşitlerindendir. Koyun ve ya
keçinin “telb” denilen iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz karışımı ile dolma
şeklinde sarılması ile yapılan kebap, mangal ve ya ızgara da pişirilip Kıbrıs
pidesiyle sunuluyor.
* Babutsa ( diken inciri) doğada kendiliğinden yetişen bir kaktüs
meyvesidir.
* Molehiya : Arap kökenli bir tat olmasına rağmen yıllar içinde doğu Akdeniz’e
özgü bir lezzet haline gelmiş. Taze ve ya kurutulmuş molehiya bitkisinden etli
ya da etsiz yahni şeklinde yapılır.
* Ceviz macunu : Taze ceviz kabukları soyulup 6- 7 gün suda
bekletilerek acılığı alınır ve karanfilli bademli suda kaynatılır. Sonraysa şeker
ilave edilip pişirilir. Bu Kıbrıs’a özgü tatlıyı kahve yanında sunuyorlar.
* Zivaniya : Kıbrıs’a özgü bir içkidir. Yüksek oranda alkol içerir ve
mayalanmış üzüm posasının damıtılmasıyla elde edilir. Soğuk ve shot olarak
içilir.
İyi Tatiller ....
MEY blu - Cratos |
Tarihi Girne limanı |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
tüm soru ve yorumlarınız için lütfen yazın .